-
Čas přípravy1 hod
-
Doba vaření10 min
-
Porce50
-
Celkový čas1 hod 10 min
Kulaté knedlíky s překvapením v podobě náplně z uzeného masa jsou českou klasikou. Je jen na vás zda si je dáte se zelím, špenátem, přelité tukem s cibulkou a nebo se vším uvedeným.
Babiččiny plněné knedlíky uzeným masem je recept, který mi předala babička. Náplň do jejích knedlíků vždy tvoří uzené maso nakrájené na kostičky, mleté maso nikdy nepoužívala. Jediná výjimka, kterou udělala, když jsem byl ještě kluk, že je plnila překrojeným párkem do šištiček, protože mi hrozně chutnaly. Každopádně náplň nechám na každém, dají se plnit i dokonce i uzeným se špenátem.
Suroviny na babiččiny plněné knedlíky uzeným masem
Počet surovin níže je uveden pro zhruba 50 knedlíků.
- 2,5 kg brambor (varný typ C)
- 1,5 kg hrubé mouky
- 900 g libovějšího uzeného masa
- 3 vejce
- 3 stroužky česneku
- sůl
Postup přípravy plněných knedlíků uzeným masem
- Brambory uvařte i se slupkou ve vroucí vodě doměkka. Nechte brambory vychladnout a poté je nastrouhejte na jemném struhadle na širší podklad např. vál. Brambory nedávejte do mísy, ale vrstvěte je na válu – nastrouhejte vrstvu, posypte moukou a vždy danou vrstvu lehce osolte a takto postup opakujte.
- Nakonec přidejte prolisovaný česnek a vejce a nepřílišným propracováním proměňte směs na těsto. Čím více těsto propracováváte, tím více mouky absorbuje a to není dobré, protože moučné knedlíky se budou lepit na zuby. Těsto vyválejte do válečku a z něj odkrojte kousky těsta na jednotlivé knedlíky.
- Knedlíky plňte uzeným masem nakrájeným na kostičky a dávejte na stranu dokud nenaplníte všechny. Babička knedlíky dělá pouze na páře. Do hrnce si dejte dostatek vody a pařák. Jakmile začne voda vřít, vložte knedlíky do pařáku, přiklopte a pařte při mírném varu zhruba 10 minut. Hotové knedlíky dávejte stranou na talíř.
- Podávejte se smetanovým špenátem, s bílým kysaným zelím nebo s červeným kysaným zelím a samozřejmě s dozlatova osmaženou cibulkou na sádle nebo oleji.
Jak uchovat babiččiny plněné knedlíky uzeným?
Pokud jste připravili také větší množství, jak je uvedeno výše, tak je ideální po pár dnech dát knedlíky do sáčků a zamrazit. Kdykoli nebudete vědět, co k jídlu nebo se vám nebude chtít vařit, tak máte zásobu.
Chutnaly vám babiččiny plněné knedlíky uzeným masem? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews